II Jornades «La recerca sociolingüística en l’àmbit de la llengua catalana» – Natxo Sorolla

La recerca sobre la relació entre societat i llengües ja compta amb una tradició assentada en els territoris de llengua catalana, que es reflecteix en les II Jornades «La recerca sociolingüística en l’àmbit de la llengua catalana». La Xarxa CRUSCAT (IEC)  ha organitzat les jornades, els dies 11 i 12 de desembre de 2013, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu de consolidar aquesta trobada sociolingüística biennal de les diferents branques de la disciplina i dibuixar una imatge general de la recerca sociolingüística als territoris de llengua catalana mitjançant multitud de comunicacions en un format breu. Els diferents grups de recerca i investigadors van mostrar els projectes d’investigació en què estaven immersos, o que havien clos recentment, a més de disposar espai per a la presentació de les tesis doctorals defensades en l’últim període.

Les perspectives que s’hi van aplegar van ser múltiples, en consonància amb la diversitat de la disciplina. Hi van tenir espai des de visions demolingüístiques fins a recerques microsociològiques de la psicologia lingüística, la immigració, el paisatge lingüístic, el món del treball, la joventut o les comunitats lingüístiques, passant per altres camps com la sociolingüística variacionista, i estenent-se fins al dret, la politologia i la sociolingüística educativa.

La presentació de les Jornades va anar a càrrec de Joandomènec Ros, president de l’IEC, Miquel Àngel Pradilla, director de la Xarxa CRUSCAT – IEC i Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya. Iñaki Martínez de Luna es va encarregar de fer la conferència inaugural, dibuixant la trajectòria de la sociolingüística de l’euskera des del moviment social a la pràctica acadèmica, i que d’alguna manera resseguia la conferència inaugural de les I Jornades sobre la recerca sociolingüística del gallec.

Les Jornades van comptar amb una assistència molt important de públic especialitzat i van facilitar la interacció dels investigadors del camp. Es va comptar amb l’assistència d’investigadors d’arreu dels territoris de llengua catalana i també va despertar l’interès més enllà, amb la participació d’investigadors bascos, als quals se sumava una audiència encara més extensa que va seguir les Jornades en línia. Aquestes II Jornades tindran el seu colofó amb l’edició de les fitxes, vídeos i presentacions en format de publicació electrònica per als a prop de quaranta projectes amb què va comptar la trobada.

Natxo Sorolla, tècnic de la Xarxa CRUSCAT – IEC

Leave a Reply