Simposi Internacional sobre Drets Lingüístics i Cohesió Social – Ma Jesús Larios

El Síndic de Greuges de Catalunya organitza un Simposi Internacional sobre Drets Lingüístics i Cohesió Social en Societats Plurilingües, que tindrà lloc a Barcelona el mes de març, emmarcat en els actes de commemoració del Tricentenari que organitzen la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.

Aquest Simposi s’organitza en col·laboració amb l’Associació Internacional de Comissionats de Llengua, que, en el mateix context, celebra a Barcelona la Conferència inaugural de l’Associació. El Simposi tindrà lloc els dies 19 i 20 de març i la Conferència, el 21 de març.

La missió de l’Associació Internacional de Comissionats de Llengua és fomentar i promoure la igualtat, la diversitat i els drets lingüístics arreu del món i assistir els comissaris de llengua perquè puguin acomplir la seva tasca amb els màxims nivells de professionalitat. L’Associació va ser constituïda a Dublín el maig de 2013 i està composta per comissaris de llengua i per defensors d’arreu del món. Actualment, els seus membres són representants nacionals i regionals del Canadà (Nova Brunswick, Ontario, Nunavut i Territoris del Nord-oest), Irlanda, Gal·les, Catalunya, Kosovo, Sud-àfrica i Sri Lanka. Està presidida pel comissari del Canadà, Graham Fraser.

El Simposi dels dies 19 i 20 de març tindrà lloc al Born Centre Cultural. El primer dia estarà centrat en els drets lingüístics a Catalunya i a altres parts de l’Estat espanyol i diversos experts analitzaran el reconeixement constitucional del plurilingüisme i el seu desenvolupament polític i jurídic i, sobretot, les mancances d’aquests i l’efecte que té en els drets lingüístics de les persones. En aquest punt, a més de professors experts en drets lingüístics, es comptarà amb la presència dels defensors del poble de les comunitats autònomes amb llengua oficial diferent al castellà, per tal de posar en comú la seva actuació en defensa dels drets lingüístics.

El segon dia del Simposi s’analitzaran les realitats d’estats plurilingües com el Quebec al Canadà, Bèlgica i Finlàndia i els instruments internacionals de defensa dels drets lingüístics. Així, es comptarà, juntament amb els experts provinents d’aquests països, amb el cap del Secretariat per a la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries per a analitzar la tasca del Consell d’Europa. També hi haurà una sessió dedicada a la Declaració universal dels drets lingüístics.

La Conferència del dia 21 de març està organitzada per l’Associació Internacional de Comissionats de Llengua en col·laboració amb l’oficina del Síndic de Greuges de Catalunya i tindrà lloc a la seu del Síndic.

La Conferència consistirà en tres debats dirigits per comissaris de llengua d’arreu del món. Aquests inclouran presentacions realitzades per diversos membres de l’Associació sobre la tasca desenvolupada en les seves oficines, debat sobre la preservació i l’avenç de les llengües minoritàries mitjançant l’educació en les llengües minoritàries i estudi de casos demostratius dels resultats de les investigacions dels comissaris de llengua sobre els drets lingüístics.

En ambdós casos, les conferències es duran a terme en anglès, castellà i català, i es facilitarà un servei de traducció simultània. No hi ha despeses d’inscripció però l’aforament és limitat. Els participants han d’assumir les despeses de viatge i d’allotjament.

Podeu consultar tota la informació i fer la inscripció a la pàgina web del Simposi.

Ma Jesús Larios Paterna
Adjunta al Síndic de Greuges

Una resposta a “Simposi Internacional sobre Drets Lingüístics i Cohesió Social – Ma Jesús Larios

Deixa un comentari