Tots els vídeos de l’acte de reconeixement a Carles Duarte

El passat 15 de juny l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) va acollir un acte de reconeixement a Carles Duarte com a fundador i primer director de la Revista de Llengua i Dret – Journal of Language and Law (RLD). Un homenatge impulsat per l’actual Consell de Redacció i organitzat per l’EAPC amb la col·laboració de la DG de Política Lingüística que va combinar moments d’expertesa, erudició i poesia en un àmbit com és el llenguatge jurídic i administratiu, que d’entrada podria semblar poc propens a les emocions. La ingent tasca professional, però també el perfil humà i el tarannà de Carles Duarte, generen un gran consens al voltant de la seva figura i tothom coincideix a destacar-lo com un referent en la construcció i modernització del llenguatge jurídic, a Catalunya i més enllà.

L’acte va començar amb les intervencions de la sub-directora general de Recerca i de Formació en Alta Direcció, Eulàlia Pla; l’actual directora de la Revista i professora de dret constitucional a la UB, Eva Pons; i la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa. A continuació la sub-directora general de Política Lingüística, Marta Xirinachs, va presentar la ponència ‘La fixació d’un model de llenguatge administratiu i jurídic català’. I després va intervenir la professora de la Universitat Oberta de Catalunya, Ona Domènech, amb la ponència ‘El català jurídic: situació actual i reptes de futur’. Ambdues conferències estan disponibles al canal Youtube de l’EAPC.

Posteriorment es va projectar el vídeo ‘Carles Duarte, una llarga trajectòria en llengua i dret’ i els membres del Consell de Redacció de l’RLD Antoni Milian, Joan Ramon Solé, Cristina Gelpí, Agustí Pou i Albert Bastardas van combinar recitacions de poemes i de recomanacions extretes de l’obra acadèmica de Carles Duarte que han mantingut plenament la vigència. Durant l’acte, conduït per la responsable de recerca i publicacions de l’EAPC, Elvira Riera, també es va projectar el vídeo ‘Carles Duarte, de la llengua i el dret’, en què diverses persones expertes en van glossar la figura des de la seva experiència personal o institucional.

La darrera intervenció de l’acte va anar a càrrec de Carles Duarte, i com a cloenda se li va lliurar un retrat fet amb paraules suggerides pels assistents, dibuixat per l’il·lustrador Gabi Domènech. Duarte va qualificar la jornada com un “acte de retrobament i de reconeixement col·lectiu, per recordar el que aquest país va fer ens uns anys en que l’alè del franquisme persistia amb molta força”. “El que estem fent avui”, va afegir, “és recordar que aquells anys van ser fecunds, uns anys de compromís, de creure-hi, posant-hi determinació, convenciment i determinació històrica per un país que ens havien pres. Amb intel·ligència, amb rigor, conscients de les nostres limitacions. Aquestes passes endavant no són meves, són vostres, les vam fer des de la Revista de Llengua i Dret perquè la necessitàvem i la necessitem encara avui per volar més alt”.

Per a més informació podeu consultar aquest vídeo resum amb les intervencions més representatives de l’acte de reconeixement de la Revista de Llengua i Dret a Carles Duarte.

Deixa un comentari