Jornada ‘Fabra avui. El català, de llengua moderna a llengua digital’ (19 de setembre, Escola d’Administració Pública de Catalunya)

L’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC), a proposta del Consell de Redacció de la Revista de Llengua i Dret (RLD), organitza la jornada de reflexió i debat “Fabra avui. El català, de llengua moderna a llengua digital” amb motiu de la commemoració de l’any Pompeu Fabra. La sessió tindrà lloc a la seu de l’EAPC el proper dimecres 19 de setembre.

A partir de la pregunta què faria Fabra, enginyer i lingüista, davant els reptes actuals de la llengua, la jornada connecta la llengua i el dret amb les tecnologies. L’objectiu és enllaçar la contribució innovadora de Fabra –que va aportar unes estructures imprescindibles perquè el català pogués ser usat en tots els àmbits com a llengua moderna– amb les repercussions lingüístiques del dret i les polítiques digitals i, finalment, amb els desenvolupaments tecnològics que necessiten avui les llengües per poder ser usades en la majoria d’àmbits de la vida diària.

Precisament la Revista de Llengua i Dret ha iniciat aquest 2018 una línia d’estudis sobre els reptes que la transformació digital de la societat i de les institucions planteja a les llengües, especialment a les llengües de dimensió demolingüística mitjana, les llengües minoritzades i les llengües sense estat. Amb aquest objectiu, manté oberta una crida d’articles per a propers números de l’RLD a l’entorn del tema “Les llengües a l’era digital. Les tecnologies lingüístiques com a oportunitat”.

Tant la jornada com la crida d’articles posen l’accent en la importància d’aquestes tecnologies lingüístiques i en el paper que hauria de tenir la llengua catalana en el marc de la revolució digital que viu la nostra societat. La recerca, la reflexió i el debat sobre aquestes qüestions connecten plenament amb els objectius del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, al qual està adcrita l’EAPC, d’impulsar la ciutadania i l’Administració digitals a Catalunya i de protegir els drets i deures digitals dels ciutadans.

La jornada del 19 de setembre s’obrirà amb una ponència inaugural a càrrec de la presidenta de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, Maria Teresa Cabré, que vincularà Fabra amb l’enginyeria lingüística. Seguidament plantejarà una reflexió sobre com influeixen les regulacions tecnològiques en l’ús de les llengües, amb dues ponències sobre dret i polítiques digitals a càrrec de Martí Petit, responsable de recerca del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, i Maite Melero, membre del Grup de Recerca en Lingüística Computacional de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). A continuació es farà una taula rodona sobre les necessitats de tecnologies lingüístiques per al català, amb la participació d’Hortènsia Curell, membre del GRIAL, Grup de Recerca Interuniversitari en Aplicacions Lingüístiques (UAB, UB, UdL i UOC); Lluís de Yzaguirre, membre del grup de recerca IULATERM (UPF); i Elena Montiel, membre de l’Ontology Engineering Group de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM). Moderarà la taula el cap del Servei d’Inclusió i Capacitació Digital de la Generalitat, Ricard Faura, que també presentarà les conclusions finals de la jornada.

Us animem a inscriure-us a la jornada. Ho podeu fer a través d’aquest enllaç des d’avui mateix i fins al 12 de setembre.

L’any 2018 està dedicat a commemorar la figura i l’obra de Pompeu Fabra. Així ho va acordar el Govern de Catalunya a l’agost de 2017 per celebrar els 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català més il·lustre i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana. Durant l’any s’organitzen diverses activitats en memòria i reconeixement de qui fou un científic brillant, que va codificar i modernitzar la llengua i la va fer apta per als diversos estils i funcions. La celebració fa especial incidència en la seva aportació a la llengua, i també posa en valor el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya.

Deixa un comentari