Un Premi Luciana Calvo per obrir nous camins – Carles Duarte i Montserrat

L’Escola d’Administració Pública ha convocat el Premi EAPC Luciana Calvo, que s’integra en els Premis de Recerca Jove de la Generalitat amb l’objectiu de despertar vocacions de recerca sobre la llengua i el dret entre alumnes de secundària. És una bona notícia.

Educar avui no vol dir limitar-se, com succeïa fins ara, a transmetre uns coneixements i uns valors, tot i que certament aquests aspectes continuen essent del tot indispensables. L’accés a la informació té avui tants mitjans al nostre abast que seria inadequat que les escoles hi volguessin competir. Com ja fa temps que va començar a passar en l’aprenentatge d’idiomes, la formació s’orienta cada vegada més a l’adquisició de competències, al desenvolupament de capacitats. Els alumnes no es resignen a escoltar, a prendre notes o a memoritzar. S’impliquen d’una manera activa en el procés d’aprenentatge, incloent-hi l’elaboració de treballs de recerca, que els ajuden a aconseguir el domini de tècniques metodològiques i els estimulen, per mitjà de la imaginació i de l’experiència, a desvetllar la curiositat i l’anhel de saber. Són, en aquest aspecte, doncs, útils i oportunes les convocatòries de Premis de Recerca Jove per fomentar l’esperit científic, i trobo del tot encertat que l’Escola d’Administració Pública de Catalunya hagi decidit, a l’hora de gestionar el llegat que va rebre de Luciana Calvo Ramos, que aquesta fos la destinació que se li donés.

Luciana Calvo Ramos, que va dedicar la seva vida professional al món de l’ensenyament, va ser una dona capdavantera en la reflexió crítica sobre el llenguatge administratiu i jurídic castellà heretat del franquisme i les seves publicacions, començant l’any 1980 amb Introducción al estudio del lenguaje administrativo, van contribuir eficaçment a generar tot un seguit de recerques i d’aportacions que han influït decisivament en la modernització d’aquests llenguatges d’especialitat i en la incorporació de models amb fonaments més democràtics. Nascuda a Lleó, Luciana Calvo Ramos va exercir durant una etapa de la seva vida professional com a docent en un institut de Lleida i mai no va deixar de sentir-se vinculada a Catalunya. Les seves col·laboracions sempre rellevants a la Revista de Llengua i Dret en són un magnífic exponent. Amb aquest premi creat per l’Escola d’Administració Pública evoquem la seva memòria i ens sentim units al seu compromís d’aconseguir que el llenguatge de les institucions evolucioni tenint en compte els canvis que es produeixin a la societat que aspiren a servir.

 

Carles Duarte i Montserrat
Primer director de la Revista de Llengua i Dret

 

Podeu obtenir més informació sobre els Premis al web de l’EAPC

Leave a Reply