Consulta Cívica per les Polítiques Lingüístiques del Català de l’Alguer – Irene Coghene

Lo Municipi de l’Alguer, com d’art. 9, paràgraf 4, de l’Estatut Municipal, és l’organisme institucional referent per la política lingüística, que a l’Alguer, en base a les leis actuals, s’ocupa de la llengua catalana.

Lo Consell Municipal (ple de l’Ajuntament), amb deliberació n. 14 del 12.03.2018, aprova el Regulament relatiu a la Consulta Cívica per les Polítiques Lingüístiques del Català de l’Alguer. En qualitat d’òrgan consultiu de l’Administració municipal, la Consulta Cívica tracta de temes com la valorització, la promoció i la tutela de la varietat local del català, amb una visió unitària de la llengua. Una important eina per garantir una continuïtat vital a la política lingüística, ja que durant los últims anys hi han estat actes, a vegades importants, però deslligats entre ells, doncs poc eficaços.

Com especificat a l’art. 2, paràgraf 1, la Consulta Cívica «és sede de participació pública amb expressions i representances dels subjectes institucionals». Les associacions sense ànim de lucre, que la componen, han fet política lingüística durant aqueix buit administratiu, garantint una presència viva de la llengua a l’Alguer. Ara que el poder polític ha decidit treballar-hi és inevitable que les associacions hi col·laborin i donguin lo just aport, amb un diàleg continu, considerat fondamental.

Un diàleg que comença en la primavera del 2017, quan l’actual Síndic de l’Alguer, Mario Bruno, convoca les reunions per redactar una proposta de regulament convidant los representants de les associacions alguereses. Un itinerari llarg, no sempre fàcil, amb discussions i confront que han portat a acabar la versió definitiva a la fi de l’estiu del 2017, quan lo treball passa a la Comissió Cultura, que ne modifica i integra el text que el Consell Municipal vota al mes de març d’enguany. L’Ofici de les Polítiques Lingüístiques obri l’avís públic i verifica la idoneïtat de les associacions a fer-ne part: totes són convocades del Síndic per la primera reunió de l’Assemblea de la Consulta, dedicada a la votació dels encàrrecs del Comitat Directiu, en data 18 de juny, durant la qual la Plataforma per la Llengua, que tenc l’honor de representar, és votada per a la Presidència,  l’Associació Cultural Cabirol per a la vicepresidència, l’Escola de Alguerés Pasqual Scanu per a la segreteria. Fan part del Comitat Directiu també el Centre Excursionista de l’Alguer i l’Associació Saber i Sabor. Les altres entitats implicades en l’Assemblea són Associació per a la Salvaguarda del Patrimoni Historico-Cultural de l’Alguer, Associació Cultural Edicions de l’Alguer, Ateneu Alguerès, Coral “Alguer Terra Mia”, Obra Cultural de l’Alguer, Òmnium Cultural i a partir del mes de setembre Coro Polifonico Agherese.

La Consulta és finalment constituïda dels voluntaris d’aqueixes associacions que realitzaran una activitat finalitzada a un ús normal de la llengua i al sou prestigi, en diversos àmbits, començant de l’Administració pública. Acompliran tal finalitat a través de parèixers de natura consultiva relativament als actes de competència de l’Administració municipal, a través de l’elaboració d’iniciatives culturals, socials, etc., per citar-ne algunes.

Durant el mes de novembre s’activaran els següents grups de treball per tractar els temes considerats més urgents: normativització del català de l’Alguer, interacció amb les escoles, polítiques juvenils, toponomàstica de la ciutat i del territori de l’Alguer, documentació a damunt de les tradicions de la comunitat algueresa i relacions amb el bisbe per la celebració de la missa en català de l’Alguer.

Inútil especificar que totes les activitats tenen de respectar les leis en vigor. Just en el mateix període, la Regió Autònoma de Sardenya aprova la Lei 3 de juliol del 2018 n. 22, «Disciplina de la política lingüística regional», que supera la precedent Lei 26/97, adequant les disposicions en matèria a la Lei estatal 15 de desembre del 1999 n. 482. Segurament un pas envant, gràcies a les noves i més clares disposicions a favor de la tutela de la llengua catalana al territori de l’Alguer, juntament a la llengua sarda en la resta de l’illa. S’espera amb entusiasme el regulament d’aplicació per fer realtat les disposicions tan desitjades.[*]

 

Irene Coghene
Presidenta de la Consulta, representant de la Plataforma per la Llengua a l’Alguer

 

[*] Volem agrair a l’Ofici Lingüístic Regional de l’Alguer l’ajuda en la revisió lingüística del text en alguerès.

Una resposta a “Consulta Cívica per les Polítiques Lingüístiques del Català de l’Alguer – Irene Coghene

Deixa un comentari