Jornada “Les mobilitats com a repte per a la sostenibilitat de les llengües minoritzades: 40 anys de la Revista de Llengua i Dret” (22 de setembre, Escola d’Administració Pública de Catalunya)

El proper 22 de setembre, l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) organitza, a proposta del Consell de Redacció de la Revista de Llengua i Dret, Journal of Language and Law (RLD), una jornada de reflexió i debat sobre “Les mobilitats com a repte per a la sostenibilitat de les llengües minoritzades”.

L’acte també té com a objectiu celebrar els 40 anys de l’aparició de l’RLD, que es va fundar l’any 1983 amb l’objectiu de bastir ponts entre el món acadèmic i l’Administració pública per donar resposta als reptes que plantejava el procés de recuperació de la llengua catalana. Quaranta anys després, i a pesar de les profundes transformacions socials, polítiques, jurídiques o tecnològiques que ha experimentat la nostra societat, la revista continua fidel a aquesta missió.

Per això, la jornada del 22 de setembre va més enllà de la celebració d’aquestes quatre dècades de trajectòria. S’hi abordarà el fenomen de la mobilitat, en les seves múltiples facetes, com un factor determinant de les dinàmiques sociolingüístiques en el món contemporani i com un dels principals reptes per a les polítiques lingüístiques que tracten de garantir la sostenibilitat de les llengües minoritzades, als territoris de llengua catalana i més enllà.

Certament, en les darreres dècades, les conseqüències legals, socials i lingüístiques que tenen els processos de mobilitat per als individus que els experimenten han estat a bastament explorades des de diferents disciplines i en contextos molt variats. No ha sovintejat tant, en canvi, la reflexió sobre l’impacte de l’increment i la diversificació dels perfils de persones mòbils en la dinàmica de les llengües subordinades, i sobre el tipus de polítiques necessàries per conciliar el dret a la mobilitat amb la inclusió lingüística, i doncs, per conjurar els riscos per a la continuïtat de l’ús públic de les llengües subordinades en els seus territoris històrics.

  La jornada del 22 de setembre serà una reflexió sobre l’impacte de l’increment i la diversificació dels perfils de persones mòbils en la dinàmica de les llengües subordinades, i sobre el tipus de polítiques necessàries per conciliar el dret a la mobilitat amb la inclusió lingüística.

La jornada vol aprofundir en aquest debat a partir de diferents ponències que, des dels àmbits de la ciència política, el dret o la sociolingüística aborden qüestions com quines bones pràctiques existeixen per a la inclusió lingüística de la població mòbil en contextos de minorització? Quins són els límits a les demandes lingüístiques que es planteja a aquests perfils de parlants? Com s’insereixen diferents perfils de persones mòbils en les dinàmiques sociolingüístiques dels territoris de llengua catalana? I quin impacte tenen els seus posicionaments sobre els usos lingüístics en l’esfera pública i sobre els significats socials de (no) parlar català?

L’activitat s’estructurarà en tres parts. Després de l’obertura institucional a càrrec d’Ismael Peña-López (director de l’EAPC) i Avel·lí Flors-Mas (director de l’RLD), el primer bloc d’intervencions aplegarà les ponències dels professors Peter A. Kraus (Universitat d’Augsburg) i Eduardo Ruiz Vieytez (Universitat de Deusto), que abordaran el tema de la jornada des d’una perspectiva comparada i des de l’àmbit de la ciència política i el dret, respectivament. Maria Ballester (Universitat de les Illes Balears i Consell de Redacció de l’RLD) s’encarregarà de moderar l’espai de discussió que seguirà aquest primer bloc.

A continuació, i després d’una pausa, Ona Domènech (Universitat Oberta de Catalunya i Consell de Redacció de l’RLD) moderarà un segon bloc d’intervencions, que abordaran, des de la sociolingüística, les experiències i els posicionaments envers la llengua catalana de diferents perfils de persones mòbils a Catalunya i Andorra, respectivament. En concret, comptarem amb les següents intervencions:

· Marina Massaguer Comes (Universitat Oberta de Catalunya i CUSC–Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació, Universitat de Barcelona): Mobilitat, desigualtats i llengua catalana: perspectives no-catalanoparlants

· James Hawkey (Universitat de Bristol): La política lingüística i les experiències amb el català de les persones migrades a Andorra

El tercer i últim bloc estarà dedicat a fer balanç dels assoliments i els reptes pendents per a l’RLD al cap de 40 anys de la seva fundació, a través d’un diàleg entre els anteriors directors de la revista, Carles Duarte i Montserrat, Antoni Milian i Massana i Eva Pons Parera, moderats per Avel·lí Flors-Mas. La cloenda institucional de l’acte anirà a càrrec de F. Xavier Vila i Moreno, secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.

La jornada tindrà lloc en format híbrid (es podrà seguir presencialment des de la sala d’actes de l’EAPC, i simultàniament també en línia) i us hi podeu inscriure des d’aquest enllaç del web de l’EAPC.

Us animem a participar-hi i a celebrar, amb nosaltres, aquests 40 anys de trajectòria.

 

Deixa un comentari