Català, estat de la qüestió o qüestió d’estat? – Joan Ramon Solé

hjhjUna desena d’entitats del sector de la llengua catalana s’han unit sota la batuta de la Fundació Catalunya Fons per celebrar un Simposi sobre llengua catalana que porta per títol: “Català, estat de la qüestió o qüestió d’estat”. El simposi tindrà lloc divendres 18 de novembre al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i durant tot el dia aplegarà diverses taules rodones amb nombroses personalitats de l’àmbit acadèmic i de l’activisme lingüístic d’arreu dels Països Catalans i l’Aran.

L’objectiu dels organitzadors és denunciar que l’Estat espanyol incompleix sistemàticament les recomanacions dels comitès de ministres i d’experts del Consell d’Europa que conclouen els cicles de seguiment de l’aplicació de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries (CELRoM). Després de quinze anys de vigència de la Carta a l’Estat espanyol, i de quatre cicles de  seguiment, les recomanacions sobre l’incompliment en àmbits com ara l’Administració de Justícia o relatives al coneixement de les llengües diferents del castellà per part de funcionaris de l’Estat es van repetint, sense que l’Estat modifiqui el seu capteniment per a adequar-s’hi.

Així mateix, el programa preveu presentacions que mostrin el grau de compliment de la Carta que afecta els governs dels Països Catalans en relació amb el català i l’aranès, i l’esperança que els darrers canvis de govern a les Illes Balears i al País Valencià comportin un redreçament de les polítiques lingüístiques regressives dels darrers anys.

La conferència inaugural serà a cura de Peter A. Kraus, catedràtic de ciència política i director de l’Institut d’Estudis Canadencs de la Universitat d’Augsburg, i tot seguit es parlarà de la situació de l’occità a l’Aran amb Jusèp Loís Sans Socasau, president de l’Institut d’Estudis Aranesi – Acadèmia aranesa dera lengua occitana. La resta de debats analitzaran l’estat del català en diversos àmbits d’entre els abraçats per la CELRoM.

En l’àmbit de mitjans de comunicació hi intervindran Meius Ferrés, gestora de comunicació digital, i Mercè Teodoro, advocadessa i experta en drets lingüístics. Pel que fa a educació i cultura, Pere Mayans, cap del Servei d’Immersió i Acolliment Lingüístics de la Generalitat de Catalunya, i Mar Forcada, membre de l’executiva de la Plataforma per la Llengua i portaveu de SomEscola. De l’administració i la justícia, en parlaran Matilde Aragó, representant de Juristes per la Llengua Pròpia, i Eva Pons, professora de dret constitucional de la Universitat de Barcelona. Encara, el món socioeconòmic serà a cura de Francesc Marco, membre de l’executiva de La Plataforma per la Llengua, i de F. Xavier Vila, professor titular de sociolingüística catalana i llengua catalana del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona. Finalment, i per parlar del domini lingüístic català, hi intervindran Isidor Marí, lingüista i representant de la Federació Llull, i Josep Cruanyes, advocat i representant de la Secció de Dret Lingüístic de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona.

Les entitats que col·laboren en l’organització de l’acte són la Fundació Catalunya Fons per a la defensa dels drets dels catalans, l’Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua, la Federació Llull (formada per Acció Cultural del País Valencià, Obra Cultural Balear i Òmnium Cultural), la Federació d’organitzacions de la llengua catalana, la Fundació Congrés de Cultura Catalana, el Grup de Periodistes Ramon Barnils, l’Institut d’Estudis Aranesi, la Plataforma per la Llengua i Tirabol. L’acte compta amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

L’assistència al Simposi és gratuïta i oberta a tothom, però cal inscripció prèvia a la pàgina web.

Programa.

Joan Ramon Solé i Durany
Responsable de legislació lingüística de la Direcció General de Política Lingüística

Leave a Reply